Grandvalira.SOLDEU -TARTER. GRAU. 30-01-2018

Skidresor till Andorra direkt från Skellefteå Airport 2022

Charteroperatören QTravel har beslutat att etablera chartertrafik till Andorra från Skellefteå Airport under sportlovsveckan 2022. Resorna kommer att gå till de populära skidparadisen i Grandvalira, Arcalis och Pal/Arinsal. Skellefteå Airport blir också den enda avreseflygplatsen i norra Sverige som erbjuder dessa resor kommande vinter.

Den 6 mars 2022 kommer flyget att avgå från Skellefteå till skidorter i Andorra. Andorra är idag mest känt för sin otroligt fina och upplevelserika skidåkning. Med pister belägna på över 2 500 meters höjd är Andorra således ett utav de mest snö- och solsäkra skidområdena i Europa. Med över 300 soldagar per år så är det hög sannolikhet till fina skiddagar. Andorra är också ett land som erbjuder ett stort utbud av restauranger, barer, och shopping. Du kan njuta av kulinariska upplevelser som serveras genom en blandning mellan det franska och spanska köket. Andorra är ett litet land med stora upplevelser som är beläget mellan Frankrike och Spanien i den mäktiga bergskedjan Pyrenéerna.

I Andorra finner du tre skidsystem: Grandvalira, Arcalis och Pal/Arinsal.

Grandvalira skidsystem Grandvalira är det största skidsystemet i Andorra och erbjuder mer än 210 km pist. Här finns 68 toppmoderna liftar och med 128 nedfarter utformade med olika längd och svårighetsgrader. Storleken på skidsystemet och Pyrenéernas utformning gör att alla skidåkare kan hitta sin egen utmaning, det underlättar också att pisterna är breda och alltid välpreparerade. Här finner du världscupsbackar för alla alpina discipliner. Även världscupen i flygande kilometern går här varje år.

Liftsystemet har kapacitet för över 120 000 personer i timmen vilket gör att liftköer är mycket ovanligt. Det finns mycket bra offpiståkning och många områden kan du nå med lift, även flertalet stora funparks finns för den som vågar. En av världens främsta freestyleåkare, svenske Henrik Harlaut har flyttat till Andorra för skidåkningens skull och nu fått en funpark uppkallat efter sig. Under den starka solen kan du avnjuta en underbar måltid på någon av de 40-talet restaurangterrasser som är belägna uppe i det fantastiska skidsystemet. Med ett liftkort har ni tillgång till hela området och ni tar er enkelt igenom systemet. Skidbyarna El Tarter, Soldeu, Canillo, Grau Roig, Pas de la Casa och Encamp tillhör Grandvaliras skidsystem.

Arcalis skidsystem Arcalís är det världsberömda offpistområdet där bland annat några av världens bästa freerideåkare tävlar. Där finns även utmärkta blå och röda pistalternativ. Arcalis ligger högalpint och saknar bebyggelse förutom några fantastiskt bra restauranger.

Vallnord: Pal/Arinsal skidsystem Pal/Arinsal har förutom röda och blåa backar, flertalet svarta välpreparerade backar för dig som söker större utmaningar. Ett perfekt alternativ för konferensgrupper då deltagarna ofta söker olika svårighetsgrader.

Här finner du även freeride- och freestyleområden. I skidområdet finns ett flertal trevliga matställen där du kan njuta av din lunch eller fika på stora, härliga solterrasser. Skidbyarna La Massana och Arinsal tillhör Pal/Arinsal skidsystem.

Upplevelser & aktiviteter Från samtliga skidorter kan du enkelt ta dig till huvudstaden Andorra la Vella med buss. Det tar ca 15 min från Canillo, 20 min från El Tarter och 25 min från Soldeu. I Pas de la Casa finns ett stort utbud av shopping men vill du in till huvudstaden tar det ca 45 minuter. Från Arinsal tar det ca 20 min. I Andorra la Vella finns det över 2000 taxfree butiker att shoppa runt i och behöver du fylla på med energi så finns det många riktigt trevliga restauranger och barer.

Prisexempel för Andorra

  • 3 rätters middag: från 15 €
  • 1 flaska bra Rioja på restaurang: 10-12 €
  • Afterski: 1 stor stark: 3 €
  • Enklare lunch i backen från 9 € till gourmélunch från 14 €

Snabbfakta om Andorra

Storlek: 468 km² Valuta: Euro Språk: Katalanska, Spanska, Engelska, Franska och Portugisiska Befolkning: ca 70 000 invånare Soldagar per år: ca 300 dagar Övrigt: Tax-free område

– Vi är väldigt glada att QTravel väljer Skellefteå som enda avreseflygplats i norr för denna etablering. Inom vårt upptagningsområde finns många skidentusiaster som säkerligen längtar till Andorras fina skidåkning under nästa års sportlovsledighet, säger Skellefteå Airports vd Robert Lindberg.

– Från Skellefteå når vi enkelt alla större städer efter norrlandskusten vilket är optimalt för oss. Dessutom är regionens stora tillväxt väldigt intressant och förhoppningsvis får vi därigenom en bra bokningsingång som då kommer att innebära möjligheter till fler avgångar eller destinationer säger Qtravels VD Ulf Östermark

För mer information:

Robert Lindberg VD Skellefteå Airport  070 551 70 75 robert.lindberg@sft.se
Ulf Östmark VD QTravel  070-840 22 00  ulf@qtravel.se

Skellefteå Airport är Västerbottens näst största flygplats med ett strategiskt läge mellan Luleå och Umeå. Flygplatsen ägs av Skellefteå kommun och har ett normalår ca 280 000 resenärer per år. Flygplatsen erbjuder inrikes reguljärflyg med dagliga avgångar till Arlanda, utrikes reguljärflyg till Gdansk samt chartertrafik till Andorra, Rhodos, Antalya, Split,  Gran Canaria, Phuket, Krabi och Kreta.

Quality Travel är en researrangör med snart 40 års resebransch erfarenhet.
Vi är vad vi heter. Bolaget har erfarenhet av reseproduktion från tidigt 80 tal och till Andorra sedan sent 80 tal. Sedan 2009 år är Qtravel representant för Andorra i Sverige. Maj 2018 lanserades Spaniens största skidort som också ligger i Pyrenéerna: Baqueira-Beret. Qtravel har även en produktion av samt resor till Indien med fokus på ayurveda och dess syn på hälsa