Vägarbete!

Trafikverket kommer att förstärka väg 774 från korsningen med väg 364 (Burträskvägen) till ca 100 m söder om infarten till flygplatsen.

Arbetet påbörjas i juni månad och gör ett vinteruppehåll den 30/9.

Vägen är under tiden avstängd och trafiken leds om via E4.

Läs mer på Trafikverkets hemsida: Väg 774, Skellefteå flygplats-Orrbäcken, förstärkning av väg – www.trafikverket.se

 

 

 

 

Mellan 7 augusti och den 18 augusti kommer Trafikverket arbeta med att byta asfalt på E4 söder om Bureå. Det kommer att pågå mellan klockan 06 till 20 på kvällen och det kommer också betyda att det kommer vara svårare att komma fram på platsen. Trafiken kommer regleras med antingen lots eller trafikljus. Man kommer att stänga av körfält under tiden arbetena pågår. Så man får räkna med väntetider.

Vi vill uppmana resenärer att planera sin resa och starta i god tid till flygplatsen. Det är också viktigt att visa hänsyn till de som jobbar efter vägarna och hålla nere hastigheten.

Skellefteå Airport blir först i världen med unikt saneringssystem för säkert resande

 

Som första flygplats i världen har nu Skellefteå Airport installerat flera saneringssystem för att öka säkerheten, minska smittspridningen och säkerställa resenärernas trygghet. ”Det här är en investering i ett hållbart resande nu under pågående pandemi, men lika mycket för framtiden. Det är inte enbart under kristider vi behöver jobba med minskad smittspridning så att vi har lösningen på plats nu känns fantastiskt bra”, säger Robert Lindgren, vd och flygplatschef. 

Det är bland annat vid säkerhetskontrollen, där alla resenärer passerar, som saneringsmoduler har installerats. I vanliga fall är det många som tar i plastlådorna och det kan vara en stor smittspridare, men med den nya lösningen saneras alla lådor efter varje användning. Saneringssystemen är installerade på flera platser där många personer vistas och dessutom har nya produkter utvecklats speciellt för att passa just på flygplatser.

– Det bygger på säker och väl testad teknik där vi använder UV-ljus för att sanera kontaktytor och luft utan kemikalier, berättar Erik Wikström, medgrundare av Whitebox, företaget som levererar saneringssystemen.

Vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå har man testat tekniken som Whitebox använder i sina produkter för att säkerställa produkternas säkerhet.

-Tekniken är testad på Covid -19 och det underliggande viruset till pandemin SARS COV-2. Resultaten är säkerställda i laboratoriemiljö och visar att tekniken som Whitebox produkter använder dödar dessa virus med 100% säkerhet, säger Joakim Wincent, medgrundare Whitebox.

För Skellefteå Airport är det viktigt att ständigt arbeta för att trygga resandet på alla sätt de kan. Att dessutom kunna göra det tillsammans med en lokal aktör som Whitebox känns extra bra, menar Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport.

– Att kunna vara med och utveckla produkterna med ett innovativt teknikföretag som Whitebox för att lösa en av våra största samhällsutmaningar genom tiderna känns extra bra, menar Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport. Att vi också är första flygplatsen i världen är också roligt, vi vill gärna bistå med kunskap och erfarenheter i ämnet och tipsar gärna andra flygplatser om hur det kan trygga resandet ytterligare, säger han.

Saneringsmodulerna är smidiga lösningar som designats för att passa in i flygplatsens miljö och offentliga ytor. Vid bagageutlämningen har en modul, som sanerar resväskorna innan de kommer ut på bagagebandet, installerats.

– Oberoende tester visar att UV-ljuset inte är skadligt för bagage så man behöver inte vara orolig för att någonting tar skada av behandlingen, säger Joakim Wincent, medgrundare av Whitebox.

Hur ser intresset ut från andra flygplatser?

– Många flygplatser har visat sitt intresse för de här produkterna, och vi hjälper gärna till med våra erfarenheter! Säger Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport.

För mer information kontakta:

Joakim Wincent, Grundare Whitebox

mail/tel: 070-610 94 80.

Erik Wikström, Grundare Whitebox

mail/tel: 070-274 62 24

Robert Lindberg VD, Flygplatschef

mail/tel:  070-5517050

https://www.skellefteaairport.se/

https://newsroom.notified.com/skelleftea-airport-ab