Wizz Air öppnar flyglinje mellan Skellefteå och Gdansk

Det ungerska flygbolaget Wizz Air etablerar en direktlinje mellan Skellefteå och den polska staden Gdansk med start våren 2021. Flyglinjen kommer att trafikeras året om. 

– Vi är glada över att Wizz Air väljer Skellefteå och Swedish Lapland det här är en mycket positiv nyhet för både invånarna och näringslivet. Linjen ger ökad tillgänglighet och skapar nya möjligheter för vår kommunikation med omvärlden, vilket är viktigt för vår regions utveckling. Även om vi för närvarande är mitt i en pandemi så hoppas vi att man kommer kunna rese på ett tryggt sätt senare i år, säger Skellefteå Airports vd Robert Lindberg.

Etableringen i Skellefteå är Wizz Airs enda flyglinje i norra Sverige.

– Det här är ytterligare ett kvitto på vilken attraktionskraft Skellefteå har. Förutom nya möjligheter till turist- och affärsresor för vår region, så innebär etableringen att polska privatpersoner och företag enkelt kan ta sig till Skellefteå, säger Skellefteå kommuns kommunalråd Lorents Burman.

Även Frida Ekeström, destinationsutvecklingsstrateg på Swedish Lapland Visitors Board, ser positivt på den nya linjen mellan Skellefteå och Gdansk.

– Vi tycker det är oerhört glädjande att Skellefteå får en ny reguljär direktlinje från Europa, det är ett styrkebesked att man väljer att satsa på den här flyglinjen i det läget som är nu. Att den trafikeras året om är viktigt för besöksnäringen. Från Skellefteå Airport tar man sig enkelt vidare till hela Swedish Lapland så flygplatsen är väldigt viktig för oss, säger hon.

– Direktflygförbindelser och tillgänglighet är en affärskritisk faktor för vår besöksnäring och tajmingen kan inte vara bättre. Vi gläds därför över den nya linjen och hoppas och tror att denna satsning leder till fler etableringar på sikt, säger Bo Wikström, på Visit Skellefteå

Gdansk är en av Polens största och äldsta städer och en populär turistort med sin rika historia och vackra arkitektur. Här finns ett brett kulturliv, ett imponerande restaurangutbud, olika köpcenter samt flera fina stränder tack vare närheten till Östersjön.

– I Gdansk finns något för alla. Och tack vare den täta trafikeringen till och från Skellefteå samt att Lech Walesas är en internationell flygplats så finns även möjligheter att enkelt ta sig vidare till andra destinationer, säger Robert Lindberg.

Flygbiljetter kan bokas på www.wizzair.com från och med den 14 januari. Wizz Air planerade att öppna en direktlinje mellan Skellefteå och den polska staden Gdansk sommaren 2020, men med anledning av Coronapandemin så blev uppstarten av flyglinjen uppskjuten.