Första permanent placerade elflygplanen har anlänt till Skellefteå Airport

Nu har de första två elflygplanen som flygskolan Green Flight Academy ska använda i sin flygskola anlänt till Skellefteå Airport. Flygplanen är bland de första som permanent baseras på en flygplats i Skandinavien och kommer att användas till bolagets gröna flygutbildning.

 

Skellefteå Airport är en av de ledande flygplatserna i Sverige vad gäller grön omställning. Flygplatsen har en fossilfri egen verksamhet, tillgång till fossilfritt bioflygbränsle samt invigde i augusti Sveriges kraftigaste laddinfrastruktur för elflygplan vilket medförde etableringen av världens grönaste trafikflygskola Green Flight Academy. Flygskolan kommer när verksamheten är fullt utbyggd att utbilda uppemot 100 elever årligen och dessutom innebära ca 20 nya arbetstillfällen.

  • En av världens första fossilfria flygplatser och en grön flygskola som båda har ett engagemang för att genomföra en grön omställning av flygbranschen är en perfekt matchning. Detta tillsammans med en kommun och region som är ledande i klimatarbetet innebär stora möjligheter. Green Flight Academy startar nu upp verksamheten med målsättningen att nå 100 elever säger Olov Hultin VD på Green Flight Academy

 

Green flight Academy har en order på tio elflygplan av märket Pipistrel Velis Electro varav två nu levererats och ytterligare åtta kommer att levereras under 2022. Flygplanet är det första certifierade elflygplanet i världen. Verksamheten kommer att bedrivas växelvis mellan Skellefteå Airport och Campus Skellefteå.

 

  • Vi på Skellefteå Airport är mycket glada över Green Flight Academy´s etablering. Etableringen skapar lokala arbetstillfällen samtidigt som vi driver utvecklingen av fossilfria transporter framåt säger Skellefteå Airports VD Robert Lindberg

 

För mer information:

Olov Hultin                                                                    Robert Lindberg
VD                                                                                   VD                     
Green Flight Academy                                                 
Skellefteå Airport
070-693 39 46                                                             
070-551 70 75