Skellefteå Airport

300 000 passagerare på Skellefteå Airport

I tisdags passerade Skellefteå Airport gränsen för 300 000 passagerare i år. Det är det högsta antalet sedan Skellefteå kommun övertog driften av flygplatsen 2009. På fem år har resandet till och från flygplatsen ökat med 56 procent. Bakom ökningen ligger ett medvetet arbete med fler destinationer, men framför allt ett tilltagande affärsresande.

– Utvecklingen har varit enorm och vi ser inga tendenser på att den avtar, säger Robert Lindberg, vd, Skellefteå Airport.

Över 320 000 resenärer kommer att ha passerat Skellefteå Airport när 2014 summeras. Den 9 oktober avreste nr 300 000 och det firades bland överraskade resenärer på flygplatsen. Mest förvånad blev sannolikt Christina Larsson, Burträsk, som var helt ovetande om varför det blev ett sådant pådrag när hon checkade in.
– Åh, vad jag blir överraskad! Jag som aldrig brukar vinna, säger Christina som var på väg med man, barn och barnbarn till Thailand.

Den typiske passageren från Skellefteå är annars en affärsresenär, enligt statistiken.
– Näringslivet har länge understrukit betydelsen av en väl fungerande flygplats i närområdet. Vi vet att nio av tio företag i regionen som gör affärsresor ser flygplatsen som direkt avgörande för att skapa tillväxt. De siffror vi ser bekräftar att affärsresandet ökar. Det är mycket glädjande både för oss på flygplatsen och för regionen i stort, säger Robert Lindberg.

Ett gott samarbete

Även SAS gläds över den ökade trafiken och passade på att uppmärksamma dagens hedersperson med en resa för två till Stockholm.

Med 64 flighter i veckan till och från Skellefteå Airport är SAS det flygbolag som står för överlägset flest resenärer. Under senare år har de intensifierat trafiken i takt med att efterfrågan stigit.
– Vi har ett gott samarbete som gör att avstånden mellan människor och företag i vårt avlånga land minskar. Vi är glada över utvecklingen som sker på Skellefteå Airport och stolta över att kunna bidra till det, säger Anders Wahlström, försäljningschef i Sverige, SAS.

En flygplats i framkant

Det är inte bara affärsresandet som ökar. Under året har bland annat en uppskattad direktlinje mellan Skellefteå och London Stansted etablerats, chartertrafiken har utökats med nya destinationer och de uppmärksammade shoppingresorna till Ullared blev en omedelbar succé.
– För oss är det viktigt att möta efterfrågan från resenärerna i Norrland, men vi ska också fortsätta arbeta för en flygplats som ligger i framkant och överraskar, säger Robert Lindberg.

Statistik: Antalet passagerare Skellefteå Airport 2009–2014:

Inrikes Utrikes Total
2009 195 414 10 137 205 551
2014 (beräkn.) 269 931 51 082 321 013
Diff. 74 517 (38%) 40 945 (404%) 115 462 (56%)

 

Succé för Ullaredsflyget

Slutsålt inom några timmar – nu blir det fler flygningar.
I fredags presenterade Gekås, researrangören Scandjet och flygplatserna i Skellefteå och Jönköping nyheten med en tvådagars upplevelseresa till Scandinavians största varuhus. Den första flygningen såldes slut på mindre än ett dygn och efterfrågan är fortsatt mycket stor. Ett extraflyg kommer att sättas in med avgång den 12 november.

–  Vi är överväldigande av det gensvar vi fått på Ullaredsflyget, särskilt med tanke på att resorna ligger 6 månader fram i tiden, och de flesta nog har fullt upp med att planera och boka sommarsemestern vid denna tiden på året, säger Boris Lennerhov, VD på Gekås.

Antalet platser på det nyinsatta flyget är begränsat och försäljningen sker från och med idag kl 11:00 hos utvalda resebyråer och via hemsidan Ullaredsflyget.se.

– Detta bekräftar att det finns många människor i Norrland som vill kunna göra en rolig och inspirerande minisemester inom Sverige. Varför måste all chartertrafik gå utomlands? säger Robert Lindberg, flygplatschef på Skellefteå Airport.

– Ullaredsflyget är tveklöst en fullträff precis som vi hade hoppats. Vi har aldrig upplevt en charterresa säljas så fort säger Sasha Djakovic, VD och en av grundarna till Scandjet i Göteborg.

Extraflygningen genomförs 12-13 november 2014.

För mer information kontakta
Robert Lindberg, Flygplatschef Skellefteå Airport, Tel. 0705 517075
Sasha Djakovic, VD Scandjet, Tel. 031 7742727
Lise Hellström, Marknadschef Gekås Ullared, Tel. 0707 966 399

Ta Ullaredsflyget till Skandinaviens största shopping

Nu kan hela Norrland på ett enkelt sätt ta sig till Gekås Ullared. Varuhuset som på några år blivit Sveriges största besöksmål.

– Vi vet att många norrlänningar redan besöker oss och vi vill på detta sätt erbjuda en möjlighet att inte bara handla till marknadens bästa priser utan också en behaglig helhetsupplevelse i form av flyg och boende, säger Boris Lennerhov, VD på Gekås.

Genom ett samarbete mellan Gekås, flygbolaget Scandjet och flygplatserna i Skellefteå och Jönköping kan man nu erbjuda shoppingsugna norrlänningar en tvådagars upplevelseresa med hotellövernattning. Premiärflyget genomförs 10-11 november 2014.

Läs mer och boka på ullaredsflyget.se.

Begränsningar av vätskor

Vid flygresor inom EU (även Norge, Island och Schweiz) får du inte ta med dig hur mycket vätska du vill i ditt handbagage. Reglerna gäller för alla flygningar, både inrikes och utrikes, från och inom EU:s flygplatser, även när du flyger till destinationer utanför EU.

Mer information hittar du på Transportstyrelsens hemsida.

SAS utökar flygtrafiken på Skellefteå Airport

SAS har beslutat utöka flygtrafiken till och från Skellefteå Airport, Norrlands nav för flygresande till världen.
Från och med den 30mars kommer en utökning till 5 turer att ske på söndagar. Den nya turen kommer att avgå från Arlanda kl 18.40, ankomma till Skellefteå Airport kl 19.50 och därefter åter avgå mot Arlanda kl 20.15. SAS priser börjar vid 569:-

- den nya frekvensen är mycket eftertraktad. Det innebär att de som veckopendlar eller är på besök i Skellefteå eller Stockholm får ännu bättre resemöjligheter säger Robert Lindberg VD på Skellefteå Airport.

I och med denna nya frekvens har SAS 32 avgångar till eller från Skellefteå varje vecka vid full trafik. All dagar utom lördag har SAS 5 avgångar. Lördagar 2 Det innebär att från 2009 har antalet avgångar utökats med 12st varje vecka.

Till pressmeddelandet

London ny destination direkt från Skellefteå med Ryanair

Ryanair meddelade idag på en presskonferens på Stansted Airport i London att man under 2014 etablerar flera nya flyglinjer. En av dessa nya linjer och den enda nya i Skandinavien kommer att gå mellan London-Stansted och Skellefteå.

Läs mer i pressmeddelandet

Ökar resupplevelsen med två nya etableringar

Från den 1 november kan du som flyger från Skellefteå Airport få bilen tvättad, städad, rekonditionerad och till och med lackskyddad av specialister under tiden du är borta. Bakom konceptet står det nystartade Skellefteåföretaget Flygplatstvätten AB. Fordonsvård är en perfekt service och Skellefteå Airport tycker självklart att det är mycket roligt att än en gång vara bland de första flygplatserna i landet som utvecklar helt nya tjänster för sina resenärer.

Från den 1 november kommer även SIXT att finnas på flygplatsområdet. Det innebär att Skellefteå Airport har fyra hyrbilsföretag etablerade. Flygplatsen har haft en stark tillväxt de senaste åren. Därför är det naturligt att fler tjänsteföretag väljer att öppna verksamhet här på området, vilket är mycket bra för den fortsatta utvecklingen.

 Läs mer om flygplatstvatten.se

Nya förbättrade parkeringsrutiner på Skellefteå Airport

Den 21 oktober blir det smidigare att resa med bil till och från Skellefteå Airport. De nuvarande parkeringsautomaterna byts ut mot ett förbättrat system med bommar.

Liknande system används redan på många andra flygplatser i Sverige. Totalt blir det tio bommar på området. Dessa öppnas genom att resenären drar sitt betalkort eller trycker fram en biljett. Resenärer som har tryckt fram en biljett kan antingen lösa parkeringsavgiften i terminalen via betalstationer eller vid utfartsbommen vid avresa. Ingen avgift kommer att tas ut för kortare besök på upp till 15 minuter.

– Skellefteå Airports mål är att ständigt förbättra upplevelsen för våra resenärer. Ett av de områden som inte fungerat på det sätt vi önskat är det nuvarande parkeringssystemet. Därför känns det både roligt och nödvändigt att göra den här satsningen, säger Robert Lindberg, VD Skellefteå Airport.

Parkeringsinformation och priser

 

Direktflyg till Dubrovnik även under 2014

Första året blev en succé! Kroatienspecialisten fortsätter att flyga till Dubrovnik från Skellefteå Airport även under 2014. Skellefteås strategiskt fördelaktiga läge mitt i navet mellan Luleå, Piteå, Umeå och Lycksele ligger bakom Kroatienspecialistens glädjande besked. Dubrovnik anses vara en av världens vackraste platser. För besökare lockar sol, underbara stränder, en rik historia och kultur. Destinationen finns endast från Skellefteå Airport i norra Sverige. Resperioden startar den 3 augusti 2014 och sträcker sig till den 24 augusti.

– Kroatien, och speciellt Dubrovnik, har varit efterfrågade destinationer i flera år. Därför är det extra 
roligt att Kroatienspecialisten väljer att fortsätta flyga från Skellefteå Airport, så att vi kan erbjuda alla norrlänningar denna fantastiska möjlighet, säger Skellefteå Airports vd Robert Lindberg.

 

Fortsatt direktflyg till sommarens favoriter

Apollo, Sveriges tredje största researrangör, fortsätter sitt samarbete med Skellefteå Airport även under 2014. Grekland har under sommaren varit ett av de mest populära resmålen för svenska semesterfirare. Destinationerna blir Kreta och Rhodos. Från den 23 augusti till den 20 september erbjuds en direktavgång i veckan till Kreta. Till Rhodos blir det sammanlagt fyra direktavgångar på lördagar mellan den 10 maj och 31 maj. Totalt rör det sig om drygt 1 500 platser.

– Rhodos och Kreta är två resmål som varit väldigt uppskattade och efterfrågade de senaste åren, därför är det roligt att Apollo väljer att fortsätta flyga till dessa båda destinationer från Skellefteå Airport, säger Skellefteå Airports VD Robert Lindberg.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev