Skellefteå Airport

Skellefteå Airport tar upp kampen mot magsjuka på resan

BioCool är Skellefteåföretaget som var först i världen med att erbjuda produkter som eliminerar mikroorganismer på ett effektivt och miljösäkert sätt. Nu kommer deras produkt SafeWater för vattenrening att finnas till försäljning på Skellefteå Airport i en smidig reseförpackning.

-Det här en produkt som passar perfekt att sälja på flygplatsen. I en liten tablettburk som ryms i din hand har du i princip 100 liter rent vatten. Perfekt för våra resenärer som ska ut i världen och att det dessutom går att använda till sårtvätt gör den till en självklar del i ditt reseapotek, säger Malin Burlin Lundmark kommersiellt ansvarig på Skellefteå Airport.

SafeWater är en tablett som när den löses i vatten ser till att vattnet blir fritt från mikroorganismer som kan gör oss sjuka på vår semester som till exempel kolerabakterier och cryptosporidium. Det är en smart liten tablett som både används till att rena dricksvattnet men också kan doseras till att bli en effektiv sårtvätt som passar för att rengör myggbett, skavsår och andra typer av sår. Skellefteå Airport är den första flygplatsen som börjar med försäljning av SafeWater och produkten finns att köpa i butiken som ligger inne i gaten.

-När vi reser utomlands längtar vi efter en skön upplevelse men magsjuka lurar för många runt hörnet och boven är ofta bakterien E.Coli. Barn är särskilt utsatta och konsekvenserna kan bli betydligt värre för barn än för vuxna. Att ha tillgång till säkert vatten att dricka, tvätta sig i och skölja nappflaskor och sin mat i är viktiga faktorer för att hålla sig frisk. Vi är jätteglada över att Skellefteå Airport väljer att samarbeta med oss och att vi tillsammans kan se till att resenärerna får bästa förutsättningar till en skön och avkopplande semester, fri från magont säger Maria Forssell, vd på BioCool.

Välkommen till samråd om Skellefteå Airport

Skellefteå Airport har påbörjat ett arbete med att förnya miljötillstånd för flygplatsen i Falmark. Inför fortsatt arbete med ansökan bjuder vi in till samrådsmöte där vi beskriver planerad verksamhet, tänkbara störningar och miljökonsekvenser som kan uppstå för närboende, näringar, friluftsliv, miljö etc.

Välkommen till Skellefteå Airport lördag den 24 oktober klockan 13:00. Besökare till samrådet parkerar utan kostnad på flygplatsens korttidsparkering.

Har du inte möjlighet att delta är du välkommen att lämna synpunkter, dock senast 16 november. Samrådsunderlag erhålls via www.skellefteaairport.se, alt. från Viktoria Dernstedt, tel. 010-722 65 92 eller viktoria.dernstedt@wspgroup.se.

Nya krav för säkerhetskontroll av flygpassagerare

Från mitten av augusti 2015 till februari 2017 införs kompletterande säkerhetsåtgärder för kontroll av passagerare på flygplatser i Sverige och inom övriga EU.

Den 1 mars 2015 infördes nya rutiner för säkerhetskontroll av handbagage för att upptäcka eventuella spår av explosiva ämnen med hjälp av så kallad ETD-utrustning (Explosive Trace Detection).

Med början i mitten av augusti 2015 och successivt fram till den 1 februari 2017 utökas säkerhetskontroll med ETD till att gälla även passagerare.

Passagerare och kabinbagage kommer slumpvis att väljas ut för kontroll.

Kontrollen görs genom att strykprov tas från kläder, skor eller handbagage som sedan analyseras. Kontrollen lämnar inga spår eller skadar något, men den tar några minuter extra i säkerhetskontrollen.

Om kontrollen inte ger något utslag kan passageraren gå vidare direkt. Skulle utrustningen ge utslag kommer en ytterligare kontroll att behöva göras.

Reglerna för ETD bygger på gemensamma EU-förordningskrav och omfattar alla flygplatser inom EU. Transportstyrelsen är den ansvariga myndigheten i Sverige.

Mer information

Resenärsinformation för flygpassagerare

Skellefteå Airport Runway Run

Sveriges mest udda löpartävling? Skellefteå Airport Runway Run, garanterat. Tredje upplagen körs kommande lördag.

Mattias Tiger på Skellefteå Airport är idékläckare för löptävlingen som avgörs på Skellefteå Airports start- och landningsbana.

En nyhet för året är en promenadklass på 3 250 meter.

– Därmed ska alla kunna vara med, säger Malin Burlin Lundmark på Skellefteå Airport.

Klasserna är herrar och damer, seniorer, tjejer och killar 9-15 år och upp till 8 år samt promenadklassen. Sträckor mellan 600 och 4 450 meter.

Skellefteå AIK Friidrott sköter det tävlingsmässiga. Varje deltagande barn får plakett.

Dessutom finns hoppborg, flygplatsens utryckningsfordon har uppvisning och mat och dryck finns till försäljning. Entrén är gratis liksom parkering.

Någon jättefart på anmälningarna har det inte varit hittills.

– Men liksom tidigare hoppas vi att intresset stegras då vi närmar oss tävlingsstart, säger Malin Burlin Lundmark, som tillägger:

– Vi hoppas det kan bli en ny löparfest för hela familjen.

 

Mer info kring tävlingen: runwayrun.se

 

Nya säkerhetsåtgärder för kontroll av handbagage

Den 1 mars införs kompletterande säkerhetsåtgärder för kontroll av handbagage i Sverige och inom EU.

Detta innebär att handbagage kommer att väljas ut slumpvis och kontrolleras manuellt eller med hjälp av utrustning som kan upptäcka explosiva ämnen.

Kontrollen tar endast några minuter att genomföra och beräknas inte påverka väntetiderna för passagerarna.

Kontrollen påverkar eller skadar inte väskan eller dess innehåll.

300 000 passagerare på Skellefteå Airport

I tisdags passerade Skellefteå Airport gränsen för 300 000 passagerare i år. Det är det högsta antalet sedan Skellefteå kommun övertog driften av flygplatsen 2009. På fem år har resandet till och från flygplatsen ökat med 56 procent. Bakom ökningen ligger ett medvetet arbete med fler destinationer, men framför allt ett tilltagande affärsresande.

– Utvecklingen har varit enorm och vi ser inga tendenser på att den avtar, säger Robert Lindberg, vd, Skellefteå Airport.

Över 320 000 resenärer kommer att ha passerat Skellefteå Airport när 2014 summeras. Den 9 oktober avreste nr 300 000 och det firades bland överraskade resenärer på flygplatsen. Mest förvånad blev sannolikt Christina Larsson, Burträsk, som var helt ovetande om varför det blev ett sådant pådrag när hon checkade in.
– Åh, vad jag blir överraskad! Jag som aldrig brukar vinna, säger Christina som var på väg med man, barn och barnbarn till Thailand.

Den typiske passageren från Skellefteå är annars en affärsresenär, enligt statistiken.
– Näringslivet har länge understrukit betydelsen av en väl fungerande flygplats i närområdet. Vi vet att nio av tio företag i regionen som gör affärsresor ser flygplatsen som direkt avgörande för att skapa tillväxt. De siffror vi ser bekräftar att affärsresandet ökar. Det är mycket glädjande både för oss på flygplatsen och för regionen i stort, säger Robert Lindberg.

Ett gott samarbete

Även SAS gläds över den ökade trafiken och passade på att uppmärksamma dagens hedersperson med en resa för två till Stockholm.

Med 64 flighter i veckan till och från Skellefteå Airport är SAS det flygbolag som står för överlägset flest resenärer. Under senare år har de intensifierat trafiken i takt med att efterfrågan stigit.
– Vi har ett gott samarbete som gör att avstånden mellan människor och företag i vårt avlånga land minskar. Vi är glada över utvecklingen som sker på Skellefteå Airport och stolta över att kunna bidra till det, säger Anders Wahlström, försäljningschef i Sverige, SAS.

En flygplats i framkant

Det är inte bara affärsresandet som ökar. Under året har bland annat en uppskattad direktlinje mellan Skellefteå och London Stansted etablerats, chartertrafiken har utökats med nya destinationer och de uppmärksammade shoppingresorna till Ullared blev en omedelbar succé.
– För oss är det viktigt att möta efterfrågan från resenärerna i Norrland, men vi ska också fortsätta arbeta för en flygplats som ligger i framkant och överraskar, säger Robert Lindberg.

Statistik: Antalet passagerare Skellefteå Airport 2009–2014:

Inrikes Utrikes Total
2009 195 414 10 137 205 551
2014 (beräkn.) 269 931 51 082 321 013
Diff. 74 517 (38%) 40 945 (404%) 115 462 (56%)

 

Succé för Ullaredsflyget

Slutsålt inom några timmar – nu blir det fler flygningar.
I fredags presenterade Gekås, researrangören Scandjet och flygplatserna i Skellefteå och Jönköping nyheten med en tvådagars upplevelseresa till Scandinavians största varuhus. Den första flygningen såldes slut på mindre än ett dygn och efterfrågan är fortsatt mycket stor. Ett extraflyg kommer att sättas in med avgång den 12 november.

–  Vi är överväldigande av det gensvar vi fått på Ullaredsflyget, särskilt med tanke på att resorna ligger 6 månader fram i tiden, och de flesta nog har fullt upp med att planera och boka sommarsemestern vid denna tiden på året, säger Boris Lennerhov, VD på Gekås.

Antalet platser på det nyinsatta flyget är begränsat och försäljningen sker från och med idag kl 11:00 hos utvalda resebyråer och via hemsidan Ullaredsflyget.se.

– Detta bekräftar att det finns många människor i Norrland som vill kunna göra en rolig och inspirerande minisemester inom Sverige. Varför måste all chartertrafik gå utomlands? säger Robert Lindberg, flygplatschef på Skellefteå Airport.

– Ullaredsflyget är tveklöst en fullträff precis som vi hade hoppats. Vi har aldrig upplevt en charterresa säljas så fort säger Sasha Djakovic, VD och en av grundarna till Scandjet i Göteborg.

Extraflygningen genomförs 12-13 november 2014.

För mer information kontakta
Robert Lindberg, Flygplatschef Skellefteå Airport, Tel. 0705 517075
Sasha Djakovic, VD Scandjet, Tel. 031 7742727
Lise Hellström, Marknadschef Gekås Ullared, Tel. 0707 966 399

Begränsningar av vätskor

Vid flygresor inom EU (även Norge, Island och Schweiz) får du inte ta med dig hur mycket vätska du vill i ditt handbagage. Reglerna gäller för alla flygningar, både inrikes och utrikes, från och inom EU:s flygplatser, även när du flyger till destinationer utanför EU.

Mer information hittar du på Transportstyrelsens hemsida.

SAS utökar flygtrafiken på Skellefteå Airport

SAS har beslutat utöka flygtrafiken till och från Skellefteå Airport, Norrlands nav för flygresande till världen.
Från och med den 30mars kommer en utökning till 5 turer att ske på söndagar. Den nya turen kommer att avgå från Arlanda kl 18.40, ankomma till Skellefteå Airport kl 19.50 och därefter åter avgå mot Arlanda kl 20.15. SAS priser börjar vid 569:-

– den nya frekvensen är mycket eftertraktad. Det innebär att de som veckopendlar eller är på besök i Skellefteå eller Stockholm får ännu bättre resemöjligheter säger Robert Lindberg VD på Skellefteå Airport.

I och med denna nya frekvens har SAS 32 avgångar till eller från Skellefteå varje vecka vid full trafik. All dagar utom lördag har SAS 5 avgångar. Lördagar 2 Det innebär att från 2009 har antalet avgångar utökats med 12st varje vecka.

Till pressmeddelandet

London ny destination direkt från Skellefteå med Ryanair

Ryanair meddelade idag på en presskonferens på Stansted Airport i London att man under 2014 etablerar flera nya flyglinjer. En av dessa nya linjer och den enda nya i Skandinavien kommer att gå mellan London-Stansted och Skellefteå.

Läs mer i pressmeddelandet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev